Met de invoering van digitale televisie veranderde er een heleboel. Als we de handel moeten geloven zouden we alles nieuw moeten kopen. Gelukkig is dat niet helemaal waar. Met een klein kastje kan onze bestaande TV digitaal gemaakt worden. Maar ook de antenne hoeven we gelukkig niet weg te gooien.

 

Antenne voor digitate TV
Wij zien tegenwoordig bij caravans soms een speciale antenne, die veel doet denken aan de zool van een strijkijzer met de punt omhoog gestoken. Dat is wat de handel ons aanbe­veelt voor DVBT en Digitenne. Maar hebben we voor de caravan dan echt een andere buitenantenne nodig?

Omdat digitale TV dezelfde kanalen gebruikt als de analoge TV deed, kunnen we in prin­cipe onze TV-antenne gewoon blijven gebrui­ken. Het stekkertje, dat eerst achter in de TV ging, in het digitale ontvangertje steken en het werkt. Maar helemaal optimaal is het niet
Horizontaal en verticaal
De golven van de analoge TV werden horizon­taal uitgezonden, de golven bewogen heen en weer terwijl ze naar je toe kwamen. Daarom was de antenne ook horizontaal gemonteerd, zodat de golven zó binnen konden komen rollen.

Voor digitale TV heeft men dat veranderd, de golven bewegen nu op en neer. Daarom moet een antenne een kwart slag gedraaid worden om hem optimaal te laten werken. Het strijk­ijzer staat daarom ook met zijn punt omhoog.
Hetzelfde bereiken wij door onze camping­antenne op z'n kant te zetten. Dat gaat heel eenvoudig door op de juiste afstand twee gaatjes door de mast te boren.

De ervaringen zijn heel overtuigend. Ook op wat grotere afstand van de zender kregen we een goede ontvangst. Bovendien, deze antenne kunnen we naar de zender richten. De ontvangst is daarom beter dan met het strijkijzer.

VHF en UHF
In Nederland zendt Digitenne alleen uit op de UHF, de kanalen 21 t/m 69. De VHF-kanalen 5 t/m 11 worden vooralsnog niet gebruikt. Voor die kanalen zijn nou juist die aluminium lussen, die je naar buiten draait. Het blijkt dat zij niet verwijderd mogen worden, dat maakt de ontvangst een stuk slechter. Eventueel mogen ze naar voren gedraaid blijven zitten.

Voedingsspanning
Let op: de campingantenne op de foto hierboven heeft een ingebouwde versterker. Dat is heel goed, want voor DVBT en Digitenne is dat ook gebruikelijk. Alleen krijgt daar de versterker zijn voedingsspanning via de aansluitkabel vanuit de ontvanger.

Onze campingantenne krijgt ook zijn voedingsspanning via de kabel. Daarvoor zit er ergens in de kabel die van de antenne naar de TV gaat een kastje dat ook op de 12 volt aangesloten is. Dat is prima zo en moet ook zo blijven zitten.
Echter, in het menu van de DVBT-ontvanger zit een keuze om een antenne, ja of nee, van span­ning te voorzien vanuit de ontvanger. Dat hoeft nu niet meer, nou eigenlijk mag het niet meer. Bij het de eerste keer aanzetten van de ontvanger komt dat vanzelf voorbij. Bij sommige ontvangers staat dat bij de eerste keer inschakelen al aan, maar bij de meeste juist niet.

Aanvullende gegevens