DVBT en Digitenne

 

De analoge TV werd digitaal. Wie met zijn TV niet op de kabel zat moest ineens wat anders. Velen zijn overgestapt op de satelliet en hebben een schotel op het dak of in de tuin. Intussen is er een andere methode om TV te ontvangen. Maar hoe zit dat dan, wat heb je er voor nodig en wat kost dat? En bovendien, is dit iets voor in de caravan?

DVBT
Onlangs heeft DVBT, Digital Video Broad­casting Terrestrial, oftewel digitale TV via aardse zen­ders, zijn intree gedaan. Deze standaard verbreidt TV-signalen op een digitale manier.
Voordeel voor de gebruiker is een betere beeldkwaliteit en geen noodzaak meer voor een hoge antenne op het dak. Voordeel voor de omroep is dat er vier programma's tegelijk in één kanaal passen, dus meer zenderruimte en de mogelijkheid om programma's te coderen, zodat ze alleen door betalende abonnees bekeken kunnen worden.

 

Set-top box

Moderne TV's worden steeds vaker uitgerust met een DVBT-ontvangstdeel. Voor bestaande TV's kan een apart kastje gekocht worden, dat de digitale informatie omzet in iets waar de TV mee overweg kan. Zo'n kast­je wordt een set-top box genoemd, omdat je het boven op (on top of) de TV-set zet. Meestal zien ze er uit als een klein model DVD-speler, net zoals een ontvanger voor satelliet-TV. Deze ontvanger bedien je ook weer met een eigen infra-rood afstandsbediening.

 


Intussen zijn er al DVBT-ontvangers zo klein als een pakje sigaretten, die je zó in een vrije SCART-connector

aan de achterkant van de TV steekt, of met dubbelzijdig plakband er

tegenaan plakt. Het infra-rood "oogje" voor deze verborgen ontvanger zit aan een draadje in een soort zwarte mini-muis en kan op een geschikte plaats worden vastgeplakt, zoals tegen de zijkant van een beeldbuis-TV, of op de voet van een LCD-TV.


Kanalen

DVBT gebruikt dezelfde frequenties en de­zelfde indeling in kanalen als de analoge TV. Om de onderlinge storing beperkt te houden moest de analoge TV stoppen met uitzenden en het gebruik van de kanalen werd helemaal gewijzigd. Dat bleek handiger omdat er met digitale TV op hetzelfde kanaal verschillende zenders tegelijk hetzelfde uit kunnen zenden, iets dat met de analoge TV onmogelijk was.

Duitsland
Bij onze oosterburen loopt dit proces al wat langer. Daar zijn zo'n twintig programma's vrij te bekij­ken in DVBT. De belangstelling is er minder groot dan verwacht. Met een binnen­antenne is de ontvangst alleen in de grote steden acceptabel. De handel verkoopt liever een satelliet-set dan een DVBT-ontvangertje.

 

Zenderopstelling
Op diverse plaatsen in Nederland zijn zenders en steunzenders opgesteld. Op de website van Agentschap Telecom staat een overzichtje van de opstelplaatsen en welke kanalen er in gebruik zijn. Let op: T-DAB betekent "Terrestrial Digital Audio Broadcasting", dat is radio en dus geen TV.


Digitenne
In Nederland heet DVBT "Digitenne van KPN". Dit bedrijf heeft in ons land de radio- en TV-zenders in eigendom en zendt dus ook de DVBT uit. Het aantal programma's is te vergelijken met dat op de kabel, maar het merendeel is gecodeerd.
Met een gewone DVBT-ontvanger kun je alleen kijken naar Ned.1, 2 en 3 en één of meer regio­nale programma's. Deze zenders moeten ongecodeerd (Free To Air) uitgezonden worden, omdat de analoge TV gestopt is. De omroepbijdrage, in 1999 was dat € 88,- per jaar per huishouden, zit sinds 2000 in de inkomstenbelasting en de burgers moeten dus de publieke omroep vrij kunnen ontvangen.

 

Abonnement
Om de andere programma's te kunnen bekijken is een DVBT-ontvanger met decoder nodig. De decoder werkt op basis van een chipkaart en daarvoor is een abonnement bij KPN nodig. Het basisabonnement kost zo'n € 14,- per maand, dus € 168,- per jaar. Bovendien zijn er extra abonnementen voor speciale programma's (voetbal).


Digitenne ontvanger-pakket
KPN biedt voor Digitenne een DVBT-ontvanger compleet met decoder, chipkaart en alles dat nodig is om Digitenne te ontvangen.

De prijs is vergelijkbaar met die van een gewone DVBT-ontvanger. Daardoor is de drempel naar een abonnement laag. De verkopers sluiten opvallend graag meteen zo'n abonnement af. Vaak zijn daartoe ook speciale acties. Maar voor wie dat niet wil: zonder chipkaart in de ontvanger zijn ook hiermee de vrij te ontvangen zenders te bekijken. Lees de website van KPN er maar eens zorg­vuldig op na.

 

In de caravan

DVBT kan heel aantrekkelijk zijn voor gebruik in de caravan. Wie gewend was aan de ana­loge TV en in Nederland alleen keek naar Ned.1, 2 en 3 en in het buitenland altijd al naar de TV van het land, kan dat hiermee nèt zo blijven doen. Hooguit zijn er ineens veel meer programma's (Duitsland) om uit te kiezen. Het "instellen" van de kanalen gaat nu helemaal automatisch en is een verademing vergeleken met hoe het was.


Antenne
DVBT en Digitenne werken op dezelfde kanalen als de analoge TV, alleen wordt het wat anders uitgezonden. Er zijn speciale antenne's voor, maar in de praktijk doet de gewone camping­antenne het minstens zo goed.

Klik hier om te lezen hoe je een bestaande campingantenne gebruikt voor DVBT of Digitenne.

Aanvullende gegevens