Dit gas kan butaan, propaan of tegenwoordig ook LPG zijn.
Dit gas kan butaan, propaan of tegenwoordig ook LPG zijn.
Soorten gas
Soorten gas
Hoeveel verbruiken we nu per dag? Met andere woorden: hoe lang kunnen we met een vulling doen? Dit is makkelijk uit te rekenen als u het verbruik per aansluiting kent.
Enkele richtgetallen zijn: |
Verbruiker koken, 3 à 4 personen koelkast 60 liter verwarming vol 2000 kcal |
verbruik/uur 30 - 70 gram 12 - 14 gram 180 gram |
verbruik/dag 70 gram 340 gram 1500 - 2000 gram |
Campingaz
Campinggas
![]() In sommige landen gebruikt men andere modellen gasflessen en kan het laten vullen van onze flessen een probleem zijn. Soms is het vullen van andere flessen, dan die welke men in dat land gebruikt, zelfs verboden. In dat geval kan een klein of middelgroot Campinggaztankje redding brengen. Er zijn adapters in de handel, waarmee u uw drukregelaar op het Campinggaztankje kunt aansluiten. |
![]() |
Drukregelaar
Drukregelaar

Het gas in de fles is vloeibaar. Onze koelkast, kachel of kooktoestel heeft geen vloeistof, maar gas nodig om goed te kunnen functioneren. Dit betekent dat de fles ALTIJD rechtop moet staan als we gas afnemen. Indien dit niet het geval is kan er gas in vloeibare vorm uit de leiding komen. Dit kan resulteren in een steekvlam bij het gastoestel, of erger!
Het is voldoende om de kraan op de gasfles 1 a 1½ slag open te draaien. Meer is niet nodig en zo kan men in geval van calamiteit de fles snel weer afsluiten.
300 / 500 / 5000 mm WK, of 30 / 50 / 500 millibar
300 / 500 / 5000 mm WK, of 30 / 50 / 500 millibar
Welk type u heeft, wordt bepaald door de apparatuur in de caravan. Dit kan 30, 50 of in een enkel geval 500 mbar zijn (Primus installaties). Zorg dat u bij aanschaf van een nieuwe drukregelaar het juiste type kiest. Kijk op de oude, of raadplaag de gebruiksaanwijzingen. Kunt u helemaal geen typeaanduiding vinden, informeer dan bij uw dealer.
Indien er apparaten met een verschillende gasdruk aangesloten moeten worden, dan moeten er ook verschillende drukregelaars gebruikt worden. Het eenvoudigst gaat dat door meer gasflessen te gebruiken, voor elke druk één.
Indicatie vol / leeg
Indicatie vol / leeg
Keuring gasflessen
Keuring gasflessen
(GAS)LICHT IN DE DUISTERNIS!
Standaardisering Drukhouders en Armaturen
De standaardisering van drukhouders en armatueren is het zichtbare teken van het streven naar standaardisering binnen Europa voor wat betreft de in gebruik zijnde drukhouders en armaturen voor gassen onder druk en in vloeibare vorm.
Over de keuringseisen van gasflessen hing de laatste jaren een waas van geheimzinnigheid. Mocht een fles nu wel of niet in Nederland of daarbuiten gebruikt en vooral gevuld worden?
Tot voor kort had ieder land in Europa, en ook hierbuiten, nationale regels voor het opslaan en transporteren van gevaarlijke stoffen. Het resultaat hiervan was dat, terwijl het om gelijke gevaarlijke stoffen gaat, ieder land andere richtlijnen (en keurtekens) had. Vooral in het kader van het verdwijnen van de fysieke grenzen binnen Europa waren deze nationale regels een belemmering voor het internationale transport en handelsverkeer. Vele normen die nu in gebruik zijn worden dan ook vervangen door Europese normen.
Ook op het gebied van vloeibaar gemaakte gassen, en gassen onder druk, zijn er vanaf 1 juli 2001 Europese richtlijnen van kracht. Voor transporteerbare drukvaten zoals gasflessen en gastanks is de Europese richtlijn 1999/26/EG van kracht geworden.
We kennen allemaal het 'leeuwtje' waarmede het stoomwezen zijn toestemming gaf voor het gebruik en vooral het mogen vullen van een gasfles binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Wat zou het Europese teken worden? Een E-keur? Mis!!!
Het is een p (uitgesproken Pie) geworden, U welbekend uit de wiskunde (p = 3,1415927....). Dit keurteken kunt u vinden op flessen geproduceerd vanaf 1 juli 2001.
Voor de (lichtgewicht) aluminiumflessen van Lasringgas is dit keurteken, in hun geval p 0035 ingeslagen op het handvat.
Er is echter meer te zien:
De proefdruk van de fles, in dit geval 30 bar.
De fles weegt leeg (= tara) 5,4 kg!
Hij mag gevuld worden met 11,4 kg propaan of 13,3 kg butaan.
De inhoud van het vat is 27,2 liter.
De keuringdatum was (20)01 met het teken van de keurmeester.
Wat betekent dit nu voor u?
Een gasfles voorzien van dit keurmerk geeft de gebruiker de garantie dat de aangeschafte apparatuur veilig is en dat de betreffende houder goedgekeurd is volgens Europese richtlijn 1999/36/EG.
Alle landen van de Europese unie, en enkele landen daarbuiten, erkennen deze norm, waardoor transport en vullen probleemloos kan plaats vinden.
U kunt deze en andere info ook vinden op de site van Rijngas bv.
Propaan / butaan
Propaan / butaan
-
Butaan heeft als voordeel dat het goedkoper is dan propaan. Echter bij een temperatuur van 5ºC of lager kan het niet meer gebruikt worden. De vloeistof gaat dan niet meer over in gas terwijl de fles nog helemaal vol kan zijn.
-
Propaan is een duurder gas, maar dit kan wel tot -44ºC gebruikt worden.
Opslag buiten de caravan
Opslag buiten de caravan
Staat de gasfles in de disselbak, zorg dan dat de aanwezige ventilatieopeningen op de bodem van de disselbak open zijn en niet afgesloten worden door dweilen of andere zaken.
Houd de flessen ook altijd buiten het bereik van kinderen!
Transport van gasflessen
Transport van gasflessen
De wet schrijft tevens voor, dat gasflessen met een gasflesriem of tailleband voor gasflessen worden vastgezet.
Slangen en ventielen
Slangen en ventielen

Controleer na vervanging van de slang de aansluitingen op lekkage. Dit kan gebeuren door er met een kwastje een zeepsopoplossing op te brengen of door gebruik te maken van hiervoor in de handel verkrijgbare spuitbussen voor het opsporen van gaslekken. Schuim of bellen betekent lekkage. Zorg ervoor dat alle aansluitingen en koppelingen goed schoon zijn. Eén korreltje zand kan een lekkage of verstopping veroorzaken. Gevulde flessen zijn meestal voorzien van een plastic dop of krimpfolie om te voorkomen, dat er vuil in de aansluiting komt.
Rijden, gaskraan dicht!
Rijden, gaskraan dicht!
Periodieke controle
Periodieke controle
Heeft u een drukregelaar met manometer, dan kunt u deze test (weliswaar maar met 30 of 50 mbar) ook zelf doen. Sluit daartoe alle gasverbruikers en draai de gaskraan op de gasfles dicht. Lees dan de stand van de manometer af. Wacht een half uur en lees nogmaals de stand van de manometer af. Deze mag niet significant gedaald zijn.
Automatische omschakeling van gasfles
Automatische omschakeling van gasfles
Weegsystemen
Weegsystemen
Met de in bijna ieder gezin aanwezige personenweegschaal gaat het natuurlijk ook. De procedure blijft dezelfde.
Elektrische verwarming voor de drukregelaar
Elektrische verwarming voor de drukregelaar

drukverlaging vindt plaats in de gasdrukregelaar. Normaliter zullen we daar weinig last van hebben, tenzij het gas zelf al enkele graden onder nul is. Dan kan het gebeuren dat gecondenseerd vocht in de gasdrukregelaar bevriest en het ontluchtingsgaatje (zie de tekening bij "Drukregelaar") verstopt. Een warme hand brengt dan al redding, maar om nu de hele nacht met je warme handen tegen de gasdrukregelaar aan te zitten......
Hiervoor is onder de naam Eis-Ex een verwarmingselementje te koop, dat aangesloten op 12 volt een beetje warmte afgeeft, net voldoende om bevriezing te voorkomen.
Gasdrukregelaar met manometer
Gasdrukregelaar met manometer
Adapter voor Campingazflessen.
Adapter voor Campingaz flessen.
Campingaz flessen hebben een drukregelaar met een andere aansluiting dan de 6 en 13 kg propaanflessen. Met een adapter kunnen we echter onze drukregelaar ook op Campingaz flessen gebruiken. Makkelijk als u Campingaz als noodvoorraad gebruikt.
LPG, een apart verhaal
LPG (autogas) in caravan of camper legaal of niet legaal?
Zeker omdat de prijs van LPG, op tankstations, behoorlijk lager ligt dan die van de reguliere gasflessen, is het voor veel kampeerders interessant om over te stappen op LPG.

Met ingang van 1 januari 2010 is er geen onderscheid meer in gebruik van LPG als autogas en voor ander gebruik. Tot 1 januari 2010 was over LPG als autogas accijns verschuldigd en voor ander gebruik (bijv. als campinggas) energiebelasting (EB). Omdat het EB-tarief hoger was dan het accijnstarief werd regelmatig misbruik geconstateerd (bijv. het vullen van gastankjes bij een tankstation). Als dit werd geconstateerd was dit een economisch delict (niet in de zin van belastingwetgeving, maar in de zin van het besluit van ministerie I&M, in bijlage 1, onderdelen 3.8. en 3.9, van het Besluit LPG-tankstations wegverkeer). Zie ook:http://wetten.overheid.nl/BWBR0004327/
Citaat:
3.8. Het afleveren is alleen toegestaan via het aflevertoestel. Uit het aflevertoestel mag geen LPG worden afgeleverd aan andere reservoirs dan:
a. brandstofreservoirs, uitsluitend dienend voor de berging van LPG, die speciaal zijn ingericht voor de aandrijving van motorvoertuigen en die bevestigd zijn aan deze voertuigen;
b. speciaal hiervoor ingerichte wisselreservoirs met een inhoud van ten hoogste 150 l bestemd voor de aandrijving van hef- en transportwerktuigen; het afleveren aan deze wisselreservoirs in besloten ruimten is verboden en moet in de open lucht geschieden;
c. aan het reservoir van de LPG-tankwagen, wanneer de installatie wordt leeggehaald.
3.9. De reservoirs genoemd in voorschrift 3.8 onder a. en b. mogen ten hoogste tot 80% met vloeistof worden gevuld. Het vullen van gasflessen met LPG is verboden. De motor van het voertuig, waaraan wordt afgeleverd, moet buiten werking zijn gesteld vóór het aankoppelen van de afleveringsslang en mag niet in werking worden gesteld voordat deze slang is afgekoppeld en is opgeborgen.
Veel campereigenaren hebben een vaste LPG tank laten monteren onder de camper. Ook deze LPG tanks mogen in Nederland alleen gevuld worden, op een LPG tankstation, wanneer het LPG bestemd is voor de aandrijving van de camper zelf. Dus niet om te verwarmen en te koken.
Wat zegt de verzekeraar ervan?
Wanneer er onder een camper een LPG tank gemonteerd is dan is er alleen dekking als er van te voren melding gemaakt is van de tank en deze gas installatie goedgekeurd is door een deskundige. De premie is dan wel wat hoger.
Over LPG gebruik in caravans wordt niet speciaal melding gemaakt bij de verzekeraars. Als de LPG Gasdampfles is aangesloten op het normale systeem van de caravan die voldoet aan alle wettelijke eisen en er gebruik wordt gemaakt van de originele koppelingen dan is er gewoon dekking.
Bij recreatief gebruik met 3 a 4 fles vullingen per jaar is de “normale” gasfles voordeliger dan een LPG Gasdamptank.
Het verwarmen en koken op LPG is erg interessant voor wintersporters die hun caravan in het buitenland hebben staan. De ervaring leert dat er veel gas voor nodig is om tijdens de winter de caravan te verwarmen zeker als u in de voortent nog een extra kachel gebruikt. Dat kan oplopen tot wel 4 a 5 liter gas per dag.
Controleer voor de aanschaf van een LPG Gasdamptank wel eerst of er in de buurt van de camping een tankstation aanwezig is met een LPG installatie want die zijn in het buitenland veel dunner gezaaid dan in Nederland.
Bron: Kampeerinfo.nl
Aluminium gasflessen
Propaan gas in (lichtgewicht) flessen
6 en 11 kg Aluminium flessen
Aluminium is een uitstekend materiaal om propaan drukhouders van te maken. Ondanks het zeer lage gewicht van dit materiaal is het zeer sterk. Middels een uiterst modern proces, laat Rijngas de aluminium flessen produceren. De aluminium flessen voor de recreatieve markt zijn beschikbaar in volumes van 6 en 11 kg.
Door het inzetten van de aluminium fles behoren deze vervuilingen tot het verleden. Daarnaast biedt de aluminium fles de voordelen van de nieuwe Europese keurnorm voor aluminium flessen .
6 kg Aluminium fles
Deze fles is uitstekend geschikt voor de watersport en voor daar waar de fles regelmatig getild en verplaatst moet worden. (terrasverwarming en barbecue)
Een lege aluminium fles van 6 kg weegt slechts 3,6 kg. Een stalen fles met een gasinhoud van 5 kg weegt gemiddeld 6,5 kg.
Dus ondanks het feit dat er 6 kg in plaats van 5 kg gas meegenomen kan worden, is de fles 3 kg lichter.
Een Rijngas 6 kg aluminiumfles kost € 125,00 inclusief vulling en BTW
11 kg Aluminium fles
Deze fles is optimaal voor het gebruik in caravans.
Omdat de 11 kg aluminiumflessen zijn uitgerust met 2 handvatten in plaats van een ring kunnen deze meestal wel geplaatst worden in de disselbak van een caravan. De doorsnee kampeerder heeft met een 11 kg vulling voldoende gas bij zich om een gehele vakantie te overbruggen. Het is dan niet meer noodzakelijk om gedurende de vakantie van fles te wisselen. Een lege aluminiumfles met een inhoud van 11 kg, weegt 5,4 kg. Een stalen propaanfles met een inhoud van 11 kg weegt ca 12 kg.
Een Rijngas 11 kg aluminiumfles kost € 140,00 inclusief vulling en BTW (prijspeil 2012).
Blauwe gasfles
Blauwe 5 kg propaan gasfles zonder ‘keurjarensysteem’.

De consument betaalt niet meer voor keurjaren.
Meer informatie op http://www.primagaz.nl
Kunststof gasflessen
Kunststof gasflessen
Tot 50 % minder gewicht, dubbel plezier
