Antennes voor Digitenne en DVBT

Wij ontvingen diverse tips over de opstelling van antennes voor digitale TV.

 

Sinds de analoge TV is vervangen door digitale TV lijken wij andere antennes nodig te hebben op of aan onze caravan. Dat is slechts ten dele waar. Van diverse leden ontvingen wij unieke wijzen om antennes, nieuw en oud, op te stellen. 
Hier volgt een bloemlezing

De standaard buitenantenne die KPN levert voor Digitenne is het "schepje", of de "strijkijzerzool". Deze antenne met ingebouwde versterker moet in principe met zijn punt omhoog buiten gemonteerd worden.

Digitenne in disselbak 1   

De heer Ab van Beek uit Brielle heeft naar het lijkt de mooiste oplossing.

In de disselbak.
Hij schrijft: De gedachte om de digitenneantenne in de disselbak te plaatsen kwam doordat we die antenne aan de buitenzijde van de caravan niet mooi vonden voor ons zelf, en de buren. Tevens is het als we naar een ander terrein gaan makkelijk want je hoeft niets op te ruimen.…Graag wil ik horen of andere mensen ook goede ontvangst van TV signaal hebben.

De meeste leden hebben hun digitenne antenne aan of op de caravan gemonteerd wat best nog wel lastig kan zijn als je regelmatig van terrein wisselt. Ik heb de antenne met een met behulp van een stripje aluminium en een beugeltje aan de binnenzijde van de buitenwand aan een bout van de handgreep in de disselbak geplaatst met op De Lepelaar goed resultaat, op andere terreinen nog geen ervaring.
Op de foto links kunt u zien dat de digitenne met een beugeltje 
aan een strip gemonteerd is die op zijn beurt aan/onder de bout 
van de volgplaat van de rangeerhangreep geklemd is.

 

 

Digitenne met radioatenne in disselbak


Op de foto rechts ziet u de digitenne weer maar ook de radio antenne die heb ik er ook maar bij geplaatst en nog steeds met allebei een goede ontvangst van beeld en geluid. Ik heb zelfs nu nog veel ruimte over!!
 

 
Strijkijzer op fietsenrek
De heer P. Haverkamp te Gouda schreef ons:
Het is leuk dat we nu door heel Nederland ontvangst van digitenne hebben. Maar nu, waar bevestig ik de buitenantenne? U kunt hem op de bestaande antennemast monteren maar daarmee wordt de caravan hoger. In mijn geval een probleem met de hoogte van de carport. Zie hier de oplossing:
U neemt een bevestigingsarm van het Fiamma fiet­senrek, zaag hem door en dan heeft u twee steunen. In de pijp past precies het voetje van de antenne. Borg hem met een schroefje. Het deel dat u over heeft van de steun kunt u delen met uw vrienden en dat drukt de kosten. Twee voor de prijs van één.
Als u een buitenantenneaansluiting heeft dan kunt u de antennestekker hier in doen, anders maakt u een aansluiting, bijvoorbeeld in de disselbak.

Antenne Dhr.Aaldering


De heer A. Aalderink te Zoetermeer herinnerde zich dat er bij de caravan­dealer kapstokjes te koop zijn, die je gemakkelijk in de tentrail van de caravan kunt schuiven. Op het grijze plastic blokje zitten vier haakjes geschroefd.
Het is een kwestie van de haakjes los schroeven en de antenne er tegenaan schroeven. Het lijkt ervoor gemaakt, zelfs de maat van de schroefjes is goed.
De kabel gaat ook hier naar de dissel­kast en gaat aldaar naar binnen de caravan in. Alhoewel je er mee zou kunnen rijden wordt hij toch elke keer naar binnen gehaald.

 Antenne op waslijnstuenR. de Graaff te Enkhuizen

heeft deze antenne met twee schroefjes en moertjes op een steuntje gemonteerd, dat in de tentrail geschoven wordt. Een zwart kunststof blokje houdt het steuntje horizontaal.

Deze steuntjes worden geleverd in een setje van twee en zijn bedoeld voor een waslijntje (o.a. Pauw, Heer­hugowaard). Door de twee gaatjes loopt dan een nylon koordje van het ene steuntje naar het andere en weer terug.
 


Dhr. Ronner heeft de antenne op het dak


 


De heer F. Ronner te Beetsterzwaag schreef: Veel caravans hebben nog een analoge antenne op een uitschuifmast door het caravandak. Maar die haal je er niet zo snel af want dan heb je een gat in het dak.
Nu hebben wij sinds kort televisie van digitenne en daar een extra setje bij gekocht voor de caravan. De analoge caravanantenne verwijderd en je hebt een mast die nu ideaal te gebruiken is om de buitenantenne van digitenne op te bevestigen. Dit kan heel eenvoudig door een beugeltje te maken van een aluminiumstrip uit de bouwmarkt.
Toen zaten we nog met het probleem dat de caravan op deze manier niet meer onder de carport paste. Dat hebben we opgelost door de bestaande schroef met moer te vervangen door een met een vleugelmoer. Voordat de caravan onder de carport gaat even het huishoudtrapje erbij, vleugelmoer losdraaien, de antenne voorover klappen en de caravan onder de carport schuiven. En bij vertrek in omgekeerde volgorde.

Gekantelde analoog antenne van Klaas Robers

De heer K. Robers te Valkenswaard schrijft:
Digitale TV gebruikt dezelfde kanalen als de analoge TV deed. We kunnen dus onze TV-antenne zoals die op de caravan staat, gewoon blijven gebruiken. Het stekkertje dat eerst achter in de TV ging, steken we nu in het digitale ontvangerdoosje en het werkt.....
Ja, maar helemaal optimaal is het niet, want omdat de digitale TV uitzendt niet meer met horizontale-, maar nu met verticale polarisatie, moet de antenne eigenlijk verticaal opgesteld worden. Met deze antenne ging dat niet zomaar, dus heb ik twee gaatjes door de uitschuifmast geboord, die bij ons op de dissel van de caravan staat. De antenne heeft een ingebouwde versterker en we kunnen hem naar de zender richten. Hij werkt daarom beter dan het strijkijzer. (klik op de foto voor een vergroting)

Mast van Menno


M. van der Heijden te Wageningen
heeft de kunststof omhulling van zijn caravanantenne verwijderd. Er kwam toen een metalen staketsel uit, de eigenlijke antenne. Deze is met de sprietjes verticaal op het uitschuif­mastje bevestigd.

Probleem was toen dat de onderste sprietjes tegen het dak kwamen als het mastje ingeschoven werd. Daarom zijn de onderste sprietjes naar links en naar rechts gebogen. De antenne schuift nu helemaal naar beneden.
De aansluiting is nog wat primitief, zo met coaxstekkertjes in de buitenlucht, maar de antenne werkt goed en kan mooi omhoog geschoven en naar de zender gericht worden.Antenne met zuignappen

We kregen ook een foto van een aanpassing van een digitale antenne merk König Electronic. Hij schrijft:Ik heb bij A-Choise in Ommen, die ook telefoons en
navigatieapparaten verkoopt, gevraagd of hij niet toevallig een tweetal flexibele steunen over had van oude navigatietoestellen. Hij had er verschillende liggen en ik kreeg er twee mee. Deze hadden een paar hoekjes op het uiteinde, maar die heb ik er met een scherp mes afge­sneden en daarna met schuur­papier gevlakt.Twee schroefjes erin en klaar was kees.Tot slot heb ik er een langere coax­kabel aan gezet, zodat hij zowel aan de voor- als achter­kant van de caravan bevestigd kan worden. Met de rubbe­ren zuignappen kan de antenne zowel op de gladde wand van de caravan, als op de ruiten geplaatst worden.Zoals u uit de diversiteit van oplossingen kunt opmaken zijn NCC-ers een creatief en vooral handig doe-het-zelf volkje. Voor elk van de hier vermelde oplossingen is wel iets te zeggen. We hebben deze Tip van de Maand inzendingen in de loop van een paar maanden voor u verzameld, dus de kans is groot dat er intussen nog meer/weer heldere geesten zijn opgestaan. Maar ook kunnen velen onder u uit al deze oplossingen wel iets kristalliseren. Wij wensen u dan ook veel genoegzame, creatieve doe-het-zelf uurtjes.

 

Tip van de Maand inzendingen in de loop van een paar maanden voor u verzameld, dus de kans is groot dat er intussen nog meer/weer heldere geesten zijn opgestaan.
Aanvullende gegevens